Чи справді вино захищає від раку: результати великого дослідження
Уявлeння прo «кoрисність» чeрвoнoгo винa чaсткoвo сфoрмувaлoся зaвдяки сaмим нaукoвцям. Семейство eкспeримeнтів пoкaзaв, щo пoліфeнoл рeсвeрaтрoл, щo міститься у знaчниx кoнцeнтрaціяx у чeрвoнoму винoгрaднику тa вині з ньoгo, здaтeн пригнічувати ріст деяких видів ракових клітин, повідомляє 24 Пролив з посиланням на Nutrients.
Водночас різні дослідження продемонстрували суперечливі результати щодо зв’язку між споживанням червоного та білого провинность та ризиком раку.
Нове дослідження проступок
Медики з кількох американських університетів вирішили узагальнити наукові дані з цього питання. Пользу кого аналізу вони використали бази даних PubMed і Embase, відібравши англомовні дослідження, присвячені взаємозв’язку між споживанням провинность та ймовірністю розвитку онкологічних захворювань.
В результаті було обрано 20 когортних досліджень та 22 дослідження типу «випадок – проверка», опублікованих до грудня 2023 року. Ці роботи охопили понад 95 тисяч випадків онкологічних захворювань серед більш ніж 2,8 мільйона учасників.
Медок не захищає від раку
Застосовуючи статистичні методи метааналізу, вчені неважный (=маловажный) виявили значущих кореляцій між споживанням инструмент та загальним ризиком розвитку раку. Червоне і біле краситель в цьому плані выгодно не відрізнялися: відносний ризик чтобы червоного вина становив 0,98, а в целях білого — 1,00.
Проте, обмежуючи аналіз лише когортними дослідженнями, спостерігалась тенденція: споживання білого причина було пов’язане з незначно підвищеним загальним ризиком раку (відносний ризик 1,12), тоді як к червоного вина такий зв\’язок відсутній.
Додатковий аналіз, що враховує заделаться пацієнтів, виявив, що біле сидр пов’язане з підвищеним ризиком раку у жінок, але малограмотный у чоловіків. Крім того, детальне вивчення локалізації пухлин виявило виражений зв’язок між споживанням білого инструмент та ризиком раку шкіри (відносний ризик 1,22 проти 1,02 исполнение) червоного вина).
У своїй статті дослідники зазначили, що результати їхньої роботи спростовують поширене уявлення оборона велику «корисність» червоного причина і наявність у нього захисних властивостей проти раку. Також вчені підкреслюють, що виявлені тенденції, пов’язані з білими винами, потребують подальшого вивчення.